Igluu Nieuws

Igluu’s plannen voor uitbreiding in het FD

Geplaatst door
|

4 September 2010 | FD Magazine | Het af-en-toe-kantoor. Even een bureau huren, nieuwe mensen ontmoeten of klanten netjes ontvangen. Kantoren voor af-en-toe zijn populair onder freelancers en zzp-ers.

Uit het FD Magazine behorende bij het Financieel Dagblad van Zaterdag 4 September 2010.

Even een bureau huren, nieuwe mensen ontmoeten of klanten netjes ontvangen. Kantoren voor af en toe zijn populair onder freelancers en zzp’ers. Maar ook thuiswerkers in vaste dienst werken er graag. Nu ontstaan de eerste co-werkplekken ín bedrijven. Goed voor de contacten en de inspiratie.

Van buiten gezien zou het een saai kantoorgebouw kunnen zijn, maar eenmaal binnen voelt het als een huiskamer. Met loungeplekken, een open keuken en designmeubels. De mensen die er werken aan de lange tafels hadden tot een halfjaar geleden nog nooit van elkaar gehoord. Nu werken ze onder één dak alsof ze nooit anders hebben gedaan. Rondom de centrale ruimte zijn stilteplekken, belkamers, vergaderruimten en spreekkamers waar de gebruikers hun klanten of collega’s kunnen ontvangen. Igluu Den Haag is een zogenoemde co-werkplek, een kantoor voor af en toe dat je deelt met andere freelancers of zelfstandigen.

Het is de tweede vestiging in anderhalf jaar – Igluu zat al in Utrecht – en de tachtig gebruikers zijn enthousiast. Annette van Loon (38) werkte vijftien jaar voor een multinational toen ze zelfstandig bedrijfsconsultant werd: ‘Ik koos destijds voor autonomie en vrijheid, maar het contact met collega’s wilde ik eigenlijk niet missen. En dan hebben we het nog niet over de helpdesk die ik kon bellen als mijn computer gecrasht was.’ Bij Igluu kan ze voor dit soort vragen bij andere leden terecht. Wifi en printers zijn geregeld en er is altijd wel iemand om mee te brainstormen over een nieuwe opdracht.

Sociaal isolement

Tot voor kort hadden mobiele werknemers en zelfstandige professionals de keus uit de keukentafel, de koffiebar om de hoek of een kantoortje in een bedrijfsverzamelgebouw. Allemaal niet ideaal, want ze voldoen geen van alle aan de veelgehoorde behoefte onder de zogeheten werknomaden: mensen ontmoeten en kennis delen. Bij de koffiebar mag iedereen dan zitten om zijn sociaal isolement te doorbreken, van een echte ontmoeting is zelden sprake. Tussen het winkelend publiek is het bovendien vaak te lawaaierig om geconcentreerd te werken en er zijn steeds meer cafés en koffiebars die – naar het voorbeeld van Starbucks in de Verenigde Staten – de wifi laten weghalen omdat de werkende menigte de doorstroming in de zaak belemmert.

Ook een traditioneel bedrijfsverzamelgebouw doorbreekt het isolement niet, weet Michiel Morks, oprichter van Igluu, uit eigen ervaring. ‘Die bedrijvencentra zijn verhokt. ’s Ochtends trekt iedereen de deur van zijn werkruimte dicht en als je geluk hebt, ontmoet je elkaar in de kantine. Je voelt er dezelfde eenzaamheid als thuis, alleen dan op een andere plek.’

‘De hele dag met jezelf ondernemen kan deprimerend en saai zijn’, zegt Suzanne Gerbenzon over thuiswerken. ‘Als je ergens tegenaan loopt, is er niemand om mee van gedachten te wisselen en ook succes wil je met anderen kunnen delen.’

Gerbenzon is zelf ondernemer en vanuit haar eigen gemis organiseerde ze twee jaar geleden de co-werkdagen in Den Haag. Een initiatief dat uitgegroeide tot Nomadz, de eerste co-werkplek in de stad. Op 50 m2 werken ICT’ers, schrijvers, designers, projectmanagers en een architect samen aan een bureau. Ze nemen zelf een laptop en telefoon mee. Een bureau, stoel, internetaansluiting, printer, koffie en thee staan de co-werkers ter beschikking. Lunchen doen ze gezamenlijk in de kantine waar behalve de Nomadz-freelancers ook de eigenaren komen van de ruim tweehonderd artistieke bedrijfjes die in het voormalige KPN-gebouw zijn gevestigd.

Met haar uitbreidingsplan Nomadz 2.0 won Gerbenzon afgelopen mei de prijs voor het beste flexwerkidee van de gemeente Den Haag. Vanaf oktober meet de co-werkplek maar liefst 230 m2 en is er ook de mogelijkheid een vergaderruimte of een behandelkamer te huren. Het interieurontwerp komt van een architect die een bureau huurt bij Nomadz en een CO2-consultant probeert de uitvoering zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Thuiswerkdag

In Amsterdam en Rotterdam kunnen ondernemers, vooral op het groene of maatschappelijke vlak, terecht bij The Hub. In het monumentale pand aan de Rotterdamse Heemraadsingel en in de gerenoveerde Jordanese school zoeken ondernemers die de wereld willen verbeteren elkaar op om samen te werken en nieuwe ideeën te bedenken. Ze hebben er werkplekken tot hun beschikking, verrijdbare whiteboards, beamers, spreekkamers en er is een studio annex vergaderzaal. Allemaal ingericht met duurzame en representatieve meubels. Wel zo prettig voor wie klanten, opdrachtgevers of collega’s wil ontvangen.

Volgens medeoprichter Thomas Vaassen werkt 70% van de leden aan maatschappelijke vraagstukken, maar er zijn ook accountants, ICT’ers of ontwerpers die graag in deze sector werken en daarom een plek huren. Nieuw is dat steeds meer werknemers van bedrijven als Triodos, Oxfam Novib of de gemeente hun thuiswerkdag bij The Hub spenderen. Vaassen: ‘Bedrijven vinden het belangrijk dat hun mensen zich af en toe in een andere setting begeven om nieuwe mensen te ontmoeten en inspiratie op te doen. Andersom is het voor de ‘Hubbers’ interessant om op deze manier hun netwerk uit te breiden en eventueel een samenwerking op te zetten.’

Tarieven

Igluu, Nomadz en The Hub werken alle drie met een lidmaatschap. De tarieven verschillen en zijn afhankelijk van hoeveel dagen een flexwerker gebruikmaakt van de faciliteiten. Nomadz heeft een tarief vanaf euro 49 voor drie dagen per maand tot euro 160 voor tweeënhalve dag per week. Een fulltimetarief is er ook, maar volgens Gerbenzon maakt niemand daar gebruik van. Net als bij de andere locaties zijn de leden gemiddeld 2 à 3 dagen op de flexplek. De rest van de tijd werken ze thuis, bij een opdrachtgever of zijn ze voor afspraken onderweg. Bij The Hub zijn startende ondernemers voor euro 20 lid van de (internationale) ‘Hub-community’. De gevestigde bedrijven betalen een tientje meer. Boven op de halve dag per maand, waar ze als basislid recht op hebben, kan er voor euro 25 tot euro 50 per uur extra tijd worden ingekocht. Alleen Igluu werkt met een vast tarief, ongeacht het aantal dagen of uren dat een lid er is: euro 195 per maand in Utrecht en euro 245 in Den Haag (bij een jaarcontract).

De belangrijkste reden om voor een systeem met leden te kiezen is voor Igluu, Nomadz en The Hub hetzelfde: ze streven naar een community waarbij leden elkaar kennen, helpen en gebruikmaken van het netwerk van de ander. Zo hebben ‘Hubbers’ niet alleen toegang tot de 25 vestigingen wereldwijd – van Londen tot São Paulo – maar zijn ze ook lid van een netwerk van 6000 gelijkgestemden over de hele wereld. ‘Als je wilt, kun je in elke wereldstad werken en mensen vinden om mee samen te werken’, aldus Vaassen.

Om te zorgen dat het netwerken verder gaat dan een praatje met de buurman tijdens het werk aan hetzelfde bureau, organiseren de locaties van alles en nog wat: van een powerbreakfast en een themaborrel bij Igluu, tot speciale ‘hosts’ (bijeenkomsten) bij The Hub. Zij kennen de leden en proberen ze met elkaar in verbinding te brengen.

Nog flexibeler

Wie zich niet wil vastleggen en toch nieuwe mensen wil ontmoeten of af en toe de keukentafel wil ontvluchten, loopt binnen bij Seats2Meet. Naast de populaire plek op Utrecht CS zijn er inmiddels vijf andere ontmoetingsplaatsen. De publieke lounge met lange tafels, banken en stoelen is gratis, net als de wifi en zelfs de lunch. Vooraf reserveren hoeft niet, maar wie zeker wil zijn van een plek kijkt even op de speciale iPhone-applicatie. Hier kun je ook laten weten of je openstaat voor een ontmoeting en in de toekomst is het zelfs de bedoeling dat de software flexwerkers die op dat moment ‘seatsen’ met elkaar in contact brengt. Wie een stillere werkplek wil, gaat betalen en moet reserveren. Hetzelfde geldt voor een vergaderzaal, waar je overigens niet per kamer, maar per stoel betaalt. De prijs hangt af van het tijdstip en varieert van euro 2 tot euro 20 per dagdeel.

Igluu-oprichter Morks is bezig met drie nieuwe Igluus, in Rotterdam, Amsterdam en Leiden. Hij verwacht dat het aantal co-werkplekken de komende jaren een vlucht zal nemen. Het aantal zelfstandigen stijgt ondanks de crisis gestaag en steeds meer gevestigde bedrijven ontdekken de co-werkplekken – voor een vergadering, als alternatief voor een thuiswerkdag, maar ook als de ultieme manier om in contact te komen met de zelfstandige professional. Morks werd gevraagd een Igluu te starten in het pand van een multinational die moeite heeft met het vinden van zelfstandigen en freelancers. Ook The Hub wordt steeds vaker benaderd met de vraag of ze projectteams kunnen samenstellen voor bepaalde klussen. Vaassen: ‘Het zou toch mooi zijn als we naast een werkplek en een netwerk ook opdrachten aan onze leden kunnen aanbieden.’

Igluu in Utrecht en Den Haag: igluu.nl, The Hub in Amsterdam en Rotterdam: the-hub.net, Nomadz in Den Haag: nomadz.nl, Seats2Meet, o.m. op Station Utrecht Centraal en Station Amsterdam Sloterdijk: Seats2Meet.com.

Bij Igluu in Den Haag zitten de flexwerkers aan lange tafels naast elkaar (zie ook foto rechts). Er zijn ook stilteplekken en vergaderruimten.

Contact

Bel ons tijdens kantooruren.

085 773 7703


Of vul ons contactformulier in.

Contact

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuws & events.

Inschrijven